Sutton Hoo

Visitor Centre

About The Project

Click to walk around the site

Sutton Hoo Visitor Centre was built by The National Trust to provide somewhere to explain the history, and display the finds, of the 1939 excavation of the Anglo-Saxon burial grounds. The burial ground and surrounding landscape needed to be protected, while providing visitors with a vibrant environment in which to learn and be entertained. The client requested the use of ‘real materials’. Our concept of two timber barn-like buildings on the edge of the site, one housing the visitor facilities and the other the exhibition space, creates an informal courtyard where people can gather under the buildings’ huge eaves before they walk to the burial ground.

The brief was to landscape the whole site, which we did in collaboration with landscape architect Georgina Livingston. As well as designing the visitor facilities and exhibition space we also refurbished the existing Tranmer House, converting it into an education centre and flats for holiday lets.

Data

Client

The National Trust

Value

£3.5m

Area

2500m2

Date

2001

Location

Suffolk

Our Role

Architect And Lead Consultant

Sutton Hoo Visitor Centre